További információ
PILLANTS BE! kép
PILLANTS BE! kép

PILLANTS BE!

Múzeumpedagógia foglalkozás a Mélység/élesség - Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből c. kiállításhoz

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

A fotózás művészete és a mélység/élesség című kiállításunkon szereplő 19-20. századi képek napjainkban távolinak tűnhetnek a gyermekek- fiatalok számára, akik az okostelefonok és social media világában nőnek fel.
A pillants be! című múzeumpedagógiai foglalkozásunkon felfedezzük a fotózás rejtelmeit, beszélgetünk arról, hogy a művészek vajon mit akartak kifejezni képeikkel és arról is, hogy nekünk mit üzennek ma 2024-ben.
Vajon régen is csak egy kattintás volt elkészíteni egy képet? Mi az a Munkácsi movement? Milyen szerepe van egy képen a színeknek és a formáknak? Mitől lesz egy portré megkapó, a filterektől?
Foglalkozásunk során ezekre és még megannyi érdekes kérdésre keressük a választ, különleges beszélgetős-interaktív, játékokkal tarkított tárlatvezetésünkön.
A foglalkozás kiegészíthető alkotói workshoppal, melynek során kaleidoszkópot készítünk.

Ajánlott korosztály: 5-8. osztály

Maximum létszám: 20 fő

Bejelentkezés, érdeklődés: info@millenniumhaza.hu 

Kérjük, a foglalkozásra minimum egy héttel a választott időpont előtt regisztráljanak. A foglalás e-mailes visszaigazolást követően válik érvényessé. Jegyvásárlásra a visszaigazolás után, kizárólag a helyszínen, a Millennium Háza jegypénztárában van mód, nyitvatartási időben (a látogatás napján vagy előzetesen).

A kiállításról
A Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum legféltettebb alkotásait vonultatja fel tematikus egységekbe rendezve. A tárlat képanyagának kiválasztásakor több szempont is előtérbe került. Egyrészről a múzeum gyűjteményeinek legfontosabb képei kerültek olyan összetett szempontoknak megfelelően kiválasztásra, melyek egyben magukban hordozzák a magyar fotótörténet megismerésének lehetőségét, valamint hét tematikus csoport mentén mutatják be a fotográfia műfajainak alkotói attitűdváltozásait a 19. századtól napjainkig. A Mozdulat, A város arcai, az Arcok, a Táj, a Trompe-l’œil, Az erőszak arcai, valamint a Sorsok című fejezetek a művészetek területén már kialakult műfajok mentén szervezik a fotográfiákat, ugyanakkor felmutatnak csak a fotóra jellemző alkotói szemléletmódokat is, mint például a szociofotó, a dokumentarizmus, illetve a fotográfiára mint médiumra való reflektálás.
A fotómúzeum gyűjteményének egyik legfontosabb része a Magyarországról elszármazott fotográfusok, így például André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa legfontosabb munkái. Ezen túlmenően azonban a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye elsősorban a Magyarországon alkotott és alkotó fotográfusok műtárgyait őrzi, életművüket feldolgozza, valamint bemutatja. A gyűjtemény nem csupán a 19. századi fotográfusoktól, mint például Rosti Pál, Orbán Balázs, Divald Károly vagy Veress Ferenc, hanem a kortárs alkotóktól is teljességre törekvő módon gyűjt, így például Féner Tamás, Kerekes Gábor, Lőrinczy György életművének legfontosabb képanyaga is a kollekció része. A fotómúzeum művészileg legmarkánsabb gyűjteménye ugyanakkor a két világháború közti magyar fotográfusokhoz köthető: Balogh Rudolf, Pécsi József, Escher Károly, Rónai Dénes műtárgyai a magyar vizuális kultúra megkerülhetetlen darabjai.
A kiállítás legkorábbi papíralapú fényképei az Orbán Balázs által jegyzett Balán rézbánya Erdélyben című felvétele 1852 körül, valamint Rosti Pál 1857–1858 között közép-amerikai utazásai során készült fényképei. A tárlaton erőteljes hangsúllyal szerepelnek a legfontosabb és legismertebb magyar kortárs fotográfusok, így például a kiállítás legújabb, tavaly készült műve Korniss Pétertől származik.
A tárlat nem csupán fotográfiákat mutat be, hanem felhívja a figyelmet a fotó mint médium eszközigényére is, így fototechnikai kellékek, különleges fényképezőgépek érzékeltetik a művészeti ág alkotáshoz szükséges készülékeinek sokszínűségét.