Rózsakert kép

Rózsakert

A Millennium Háza környezetének átfogó park rehabilitációja során a Városligetben egyedülálló Rózsakertet telepítettek az épület bejáratához: 1500 tő rózsa és a rózsalugas változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. A kiültetett 1500 tő rózsa és a rózsalugas is hozzájárulnak az épület romantikus jellegéhez, hangulatához. 

A rózsakert története

Habár Kínában már több mint 1000 éve termesztik és nemesítik a különböző rózsafajokat, az első rózsakertet Joséphine, I. Napóleon császár első felesége építtette Malmaisonban, Franciaországban 1799 és 1814 között. A rózsákat a világ számos pontjára indított növénybeszerző expedíció során gyűjtötték össze. Magyarországon az első rózsakert az 1810-es években József nádor kezdeményezésére a margitszigeti nádori nyaraló közelében Tost Károly főkertész parkosító munkája eredményeként nyílt meg.

Miért éppen rózsa?

A rózsa története évezredes múltra tekint vissza. Az olyan ősi kultúrákban, mint a Kínai Császárság, az ősi indiai birodalmak, Asszíria, Egyiptom, az ókori görög városállamok és Római Birodalom a rózsát mély tisztelet övezte, a rózsából készült illóolaj és aromavíz a tradicionális medicina része volt. A rózsát először a Leszbosz szigetén élt, ókori görög költőnő, Szapphó nevezte a virágok királynőjének. Az ókori rómaiak a rózsát Vénusz könnyeiből és Ámor nevetéséből eredeztették. A görög mitológia szerint, amikor Aphrodité a halálosan megsebesült szerelméhez Adoniszhoz sietett, megkarcolta néhány rózsa tövise, és kiserkenő vére pirosra festette a mitikus fehér virágokat. Így változott piros színűvé a fehér rózsa, amely a mai napig a szerelem jelképe. 

Kiültetett rózsafajok

A kert tervezésekor, az ültetendő fajok kiválasztásakor figyelembe kellett venni a kert fekvését, benapozottságát. A rózsák színükben ágyásonként és fajtánként harmonizálnak, a társnövények pedig tovább élénkítenek és így még inkább felhívják a figyelmet szépségére. 

A kiültetésre kerülő rózsák többek között ismert nemesítőház fajtái is megtalálhatók:

  • A David Austin rózsák a rózsamániások nagy kedvencei. Közös jellemzőjük különleges telt virágaik, fűszeres illatuk, betegségekkel szembeni ellenálló képességük.
  • A Bentheimer Gold barackos-narancs, diszkrét gyümölcsös illatú fajta, gazdagon virágzó, nagy virágtömeget adó, más növényekkel is jól társítható rózsa.
  • A Bajazzo, közepesen intenzív illatú, mutatós, szép színű virágokat hozó rózsa olyan virágágyak kialakítására alkalmas, amelyekben a rózsák nem a virágtömegükkel, hanem szép formájukkal díszítenek.
  • A Pomponella rózsákat erős, sötétrózsaszín, kerekded formájú virágok jellemzik.
  • Az Escimo rózsát csoportosan ültetve, nagy tömegben nyíló fehér virágai dekoratív virágszőnyeg kialakításra alkalmasak.
  • A Petticoat rózsa krémfehér színű, barackszínű központtal. Harmonikus növekedésű, édeskés illatú, gazdagon virágzó, nagy virágtömeget adó, más növényekkel is jól társítható.
  • A Topolina törpe rózsa virágai rózsaszínűek, sárga porzókkal.

VEZETETT SÉTÁK