objektív/szubjektív: Hajdú D. András fotográfus kép
objektív/szubjektív: Hajdú D. András fotográfus kép

objektív/szubjektív: Hajdú D. András fotográfus

Rendhagyó tárlatvezetés a mélység/élesség című kiállítás az Erőszak arcai c. tematikus blokkjában

A programra Hajdú D. András gondolataival várjuk az érdeklődőket:
" A háború és az erőszak mindig is része volt a történelmünknek, ahogy ennek dokumentálása is. Hajdú D. András dokumentarista fotós tárlatvezetése a magyar fotósok által készített ikonikus alkotásokra fókuszál, olyan képekre, amelyek valós bepillantást engednek az erőszak, a sötétség mélyére. András 2022-ben összesen két hónapot töltött az ukrajnai háborúban, az ott töltött időszak és az általa készített azóta ikonikussá vált herszoni fiúról készített képe apropóján mesél a háborús fotózás erejéről és hátteréről, etikáról, dilemmákról, és arról, hogy hogyan változtathatja meg egy felvétel a világot."
Rendhagyó tárlatvezetések és fotós workshopok a NEO Kortárs Művészeti Térben a mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből c. kiállításunkhoz kapcsolódóan.
A városligeti Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Térben látható mélység/élesség című fotókiállítás a 19-20. század alkotásait mutatja be 1852-től napjainkig, válogatva a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből. A hét tematikus blokkból álló (mozdulat, város arcai, arcok, táj, trompe-l’œil, erőszak, arcai, sorsok) kiállítás kb. 150 alkotást ölel fel. Kiemelet alkotók: Richard Avedon, Robert Capa, Munkácsi Márton, Brassai, André Kertész, Edward Steichen, Don McCullin, Yousuf Karsh, Lucien Hervy, Angelo, Szabó Dezső, Korniss Péter.
Várunk mindenkit a kiállítás kísérőprogramjaira, ahol közelebbről ismerhetjük meg a műveket olyan alkotók tolmácsolásában, akik saját szakmájukon, művészetükön keresztül, szubjektív megközelítésben láttatják és értelmezik a fotókat. A megívott szakemberek és művészek a táncművészet, a hadi tudósítás, a pszichológia, a portré- és instafotózás, zene vagy éppen a slam poetry eszközeivel reflektálnak a fotók mögött rejlő kérdésekre, keresve a kapcsolódást a fotográfia és más művészeti ágak között.

Dátum: 2024. április 18. 18:00