LEDŐL A SZTÁLIN-SZOBOR kép
LEDŐL A SZTÁLIN-SZOBOR kép

LEDŐL A SZTÁLIN-SZOBOR

Kevés olyan eset van a történelemkönyvben, amelynek színterét a valóságban is meg lehet mutatni a diákoknak. Az 1956'-os forradalom és szabadságharc a magyar történelem egyik legfontosabb eseménye, amelynek nyomait, helyszíneit a mai napig fel lehet fedezni. Egyfajta időutazásra invitáljuk a pedagógusokat és diákokat, hogy részesei lehessenek egy élő történelem órának. Az '56-os forradalom mozzanatait, az azt megelőző és az azt követő eseményeket az egykori Sztálin téren (avagy Felvonulási téren? Vagy '56-osok terén?) mutatjuk be a diákoknak. Megtudhatják, hogy mit is jelentett a kommunista diktatúra, mi történt a Sztálin szoborral, hol töltötték a szüleik a május 1-jét, és miért mondják a nagyszüleik, hogy Gorkij fasor, amikor annak már nem is ez a neve?
A séta érinti a régi - még Rákosi által leromboltatott - Városligeti Színház helyszínét, a Regnum Marianum-emlékművet, az '56-os emlékművet, és végül a Műcsarnokot, ahol a rendszerváltozás egyik legfontosabb eseményéről, Nagy Imre újratemetéséről és a forradalom áldozatainak a megemlékezéséről számolunk be. 
 

Ajánlott korosztály. 8-12. évfolyam

Kulcsszavak: történelem; '56os forradalom; Felvonulási tér; Sztálin-szobor; Nagy Imre; Rendszerváltás

Foglalkozások díja:

  • Történelmi séta díja: 750 Ft/fő

Két fő kísérőpedagógusnak a részvétel ingyenes.

A séták kedd, szerda és pénteki napokon érhetők el 10:00-11:00 közötti idősávban.
Érdeklődés, bejelentkezés: info@millenniumhaza.hu

A séta 10:00-kor az egykori Városligeti Színház előtt kezdődik (Ajtósi Dürer sor- Dózsa György út sarok).
Jegyvásárlás a Látogatóközpontban (Néprajzi Múzeum Műcsarnokhoz közelebbi oldala) és a Millennium Házában lehetséges. Az intézményekben a pénztár nyitvatartása a következő:
Millennium Háza: 09:45 
Látogatóközpont: 10:00
Javasoljuk, hogy a jegyeket a séta előtti napokban vagy a séta alatt vásárolják meg a Látogatóközpontban.
 

Fotók: Fortepan