Ingyenes, regisztrációhoz kötött
Bach Mindenkinek Fesztivál kép

Bach Mindenkinek Fesztivál

Csáki András Liszt Ferenc-díjas gitárművész koncertje

Johann Sebastian Bach jelenlegi tudásunk szerint nem tudott lanton játszani, de a hagyatékában talált lantcsembalók és dokumentált kapcsolatai a kor híres lantosaival arról tanúskodnak, hogy kedvelhette a pengetős hangszer hangzását. A fennmart 7 mű, amelyeket összefoglalóan lantműveknek nevezünk, különböző időszakokban keletkezett. A koncerten elhangzó két szvit több változatban is megtalálható Bach életművében. A BWV 995-ös szvit egy másik hangnemben csellószvitként (BWV 1011), a BWV 1006/a pedig hegedű partitaként (BWV 1006), sőt az utóbbi kompozíció nyitótétele a BWV 29-es kantáta nyitótételeként is ismerős lehet a közönség számára. Az est során felcsendülő két mű lantváltozata Bach kézírásával maradt fönt, a lantra akkoriban nem jellemző billentyűs lejegyzésben. Bach lantművei manapság leggyakrabban gitáron hangzanak el, hiszen gitár és a lant számos különbözősége ellenére kitűnően játszhatóak gitáron. Mindkét szvit a bevezető prelúdium tételt követően változatos, a barokk korra jellemző tánctételekből áll. Az előadás kb. 40-45 perc hosszúságú. 

J. S. Bach: a-moll lantszvit BWV 995/orig. g-moll

 • Prelude
 • Allemande
 • Courante
 • Sarabande
 • Gavotte I-II
 • Gigue

J. S. Bach: E-dúr lantszvit, BWV 1006/a

 • Prelude 
 • Loure
 • Gavotte en Rondeau
 • Menuet I–II 
 • Bourrée
 • Gigue

Időpont: március 23. 18:00

A program ingyenes, regisztrációhoz kötött. 

Regisztráció: itt

Max létszám: 80 fő.

Életrajz
Csáki András Liszt Ferenc - díjas gitárművész a magyar gitáros élet meghatározó művésze. 2007-ben diplomázik kitüntetéssel a Zeneakadémián. Ezt követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában DLA fokozatot szerez. Diploma után Los Angelesben a University of South California Thornton School of Music-on végez posztgraduális tanulmányokat. 
Zeneakadémistaként két alkalommal köztársasági ösztöndíjas és háromszor nyeri el a Fischer Annie ösztöndíjat. 2009-ben megkapja a Prima Primissima Alapítvány Junior Prima zeneművészeti díját. 2010-ben Márciusi Ifjak Díjjal tüntetik ki. 2015-ben az Ágai Karola és Szendrey-Karper László Emlékérem első gitárművész kitüntetettje. 2022-ben Liszt Ferenc - díjban részesül.
2016-ig 30 nemzetközi verseny díjazottja, melyek közül kiemelkedik a Tokiói Nemzetközi Gitárverseny (2008), a Michele Pittaluga Nemzetközi Gitárverseny (2009) és a Julián Arcas Nemzetközi Gitárverseny (2011) első díja.
A 2010-ben – a Naxos kiadó gondozásában – megjelenő második szólólemeze műsorából két mű is bekerül Enrique Robichaud kanadai zenetudós Guitar’s Top 100 című könyvébe, mely a gitárrepertoár 100 legnépszerűbb művéből választ ki művenként három – a könyv szerzője által – jelentősnek és figyelemre méltónak tartott előadást. 
2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gitár tanszakának oktatója, 2021-től habilitált docense. Gyakran kap felkérést kurzusok tartására külföldről is, tanított már az Egyesült Államokban, Angliában, Ausztráliában, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Indiában, Izraelben, Kínában, Oroszországban, Spanyolországban, Vietnámban.