Programok

Az író szemével - Dragomán György rendhagyó tárlatvezetése

TELTHÁZ!

A William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot kiállítást ez alkalommal a nemzetközileg is elismert írónk, Dragomán György mutatja be, aki maga is nagy rajongója Kentridge művének. Szakmájához híven, az irodalom világából reflektál az alkotásra, egy jellemzően közép-európai nézőpontból gondolva tovább a videóban megfogalmazódó univerzális kérdéseket. A szakmai tartalmakat szubjektív kommentárokkal teszi színesebbé, így jön létre a videóinstalláció szubjektív értelmezése, mely során garantáltan különleges élményben lesz részük a résztvevőknek.

OVI MURI

A Millennium Háza a nagy sikerre való tekintettel 2022 őszétől folytatja izgalmas programsorozatát, óvodás csoportok (középső és nagycsoportos korosztály ) részére. A sorozat 4 alkalomból áll, minden alkalommal más-más fejlesztési terület ( finommotorika, szem-kéz koordináció;nagy mozgás; külső világ tevékeny megismerése;mese-memóriafejlesztés), köré épülő a foglalkozással melynek során a gyerekeknek lehetőségük van játszva tanulni.

LIGETMESÉK

Hogy kerülnek szárnyas oroszlánok a Millennium Háza falaira? Ki alussza örök álmát a Városliget egyetlen sírjában? És mit rajzolt Tesla a park porába?
Sétánkat a Millennium Háza elől indítjuk, megismerkedünk a történetével és színpompás díszítőelemeivel. Ezután barangolunk egy kicsit a Ligetben, miközben felidézünk néhány érdekes anekdotát a park múltjából.
A foglalkozás kreatív workshoppal is kiegészíthető.

Kulcsszavak: kreativitás; művészeti-történeti ismeretek; friss levegő; játszva tanulás

TANÓRA A ZÖLDBEN – ISMERD MEG A LIGET LAKÓIT!

Irány a szabadba! A Városliget csodás parkja nem csak intézményünknek ad otthont, hanem számos állat- és növényfajnak is, melyek egytől-egyig fontos szerepet játszanak a természet körforgásában. Egy kihelyezett környezetóra keretében a gyerekek testközelből ismerhetik meg a Liget élővilágát, erdészeti szakember vezetésével. A foglalkozás kreatív workshoppal is kiegészíthető.

Kulcsszavak: fenntartható fejlődés; növény-és állatvédelem; összhangban a természettel; környezetismeret; friss levegő

SZEMLÉLETFORMÁLÓ FOGLALKOZÁS A VAKOK KERTJÉBEN

Szeretettel várunk mindenkit a Millennium Háza és a Vakok Iskolája közös szervezésében a városligeti Vakok kertjében tartandó szemléletformáló foglalkozásainkra, melynek fő célja, hogy az egészséges gyermekek közelebbről ismerhessék meg a látássérültek életét. A játékos foglalkozásokon a diákok lefedett szemmel, saját élményeken keresztül betekintést nyerhetnek a látássérültek mindennapi tevékenységeit megkönnyítő segédeszközök, a Braille írás-olvasás világába, valamint izgalmas (illatos és lábbal tapintható) kihívások elé nézhetnek a kert gyógynövényeinek és különböző érdekes talajtípusainak köszönhetően. Mindemellett személyesen találkozhatnak látássérült emberekkel, akikkel őszintén beszélgethetnek az őket érintő problémákról, nehézségekről, de arról is, miként élhet egy látássérült személy a fogyatékossága által állított korlátok ellenére is kiegyensúlyozott, tartalmas életet. Szeretnénk elősegíteni mindezzel a gyermekek látássérültekhez való pozitív viszonyulását, annak a szemléletmódnak a kialakítását, amellyel elsősorban emberként tudnak tekinteni a látássérültekre, akiknek az életében a fogyatékosságuk csupán az egyik meghatározó (sok területen más életet eredményező) tényező.

Kulcsszavak: empátia; szemléletformálás; integráció; tolerancia; elfogadás; perspektíva tágítása; érzékek fejlesztése

NÉPRAJZI MÚZEUM épületséta

A Néprajzi Múzeum impozáns épülete megannyi szépséget és különlegességet rejt magában. A vezetett séta során mindezekre fény derül, miközben a látogatók bejárják az épület fontosabb tereit, érintve többek között a világ kerámiáit bemutató látványtárat, valamint a Látogatóközpont fő látványosságát, a Budapest Aranykora és a Liget projekt makettet.

PARKTÖRTÉNETI SÉTA a Városliget megújult részein

A múlt-jelen séta keretein belül egy izgalmas időutazásra invitáljuk az érdeklődőket, melynek során megismerkedhetnek a Városliget történetével és, hogy milyen utat járt be a Liget az 1800-as évektől napjainkig a parkosítás és a benne található épületek fejlesztése tekintetében egyaránt.

Az egyéni Park-séták az időjárásra való tekintettel nem elérhetőek, de csoportok számára továbbra is igényelhetőek!

A séták keretében az 1885-ben épült Kiállítási Műcsarnok történetéről és megújulásáról, kiemelten a Zsolnay díszítőelemekről, illetve a Millennium Háza jelenéről mesélnek tárlatvezetőink az érdeklődőknek az épület körbejárása során.