Programok

Az író szemével - Dragomán György rendhagyó tárlatvezetése

TELTHÁZ!

A William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot kiállítást ez alkalommal a nemzetközileg is elismert írónk, Dragomán György mutatja be, aki maga is nagy rajongója Kentridge művének. Szakmájához híven, az irodalom világából reflektál az alkotásra, egy jellemzően közép-európai nézőpontból gondolva tovább a videóban megfogalmazódó univerzális kérdéseket. A szakmai tartalmakat szubjektív kommentárokkal teszi színesebbé, így jön létre a videóinstalláció szubjektív értelmezése, mely során garantáltan különleges élményben lesz részük a résztvevőknek.

Fehér Dávid tárlatvezetése William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot videóinstallációjához

A Szépművészeti Múzeum művészettörténésze, egyben a Kentridge kiállítás kurátora mesél a mű keletkezéséről, koncepciójáról, illetve magáról a művészről is. A beszélgetés során sok érdekességet tudhatunk meg Dél-Afrika és az európai kultúra találkozásáról, haláltáncról és Platón filozófiájáról, és még arra is fény derül, mi köze Walt Disney-nek a videóhoz. Az előadás segít, hogy értő módon viszonyuljunk a látottakhoz, közelebb hozva Kentridge művészetét.

Időpont: 2022. augusztus 4. 18:00

William Kentridge: Lágyabban játszd a táncot - Tálas Áron zenetörténeti előadása és koncertje

William KentridgeLágyabban játszd a táncot című installációjának fontos alkotóeleme a tánc és a zene. Több helyen megfigyelhetők az afrikai hangszereléssel átdolgozott dallamok és a jellegzetes afrikai hangzásvilág. De vajon milyen hatással voltak a mai könnyűzenére az afrikai zenei hagyományok, ritmusok? Hogyan táplálkozott az afrikai zenéből a jazz és a blues? Melyek a legérdekesebb afrikai hangszerek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a kiállítás késérőprogramján, Tálas Áron zenés estjén, amely zenetörténeti érdekességekkel is várja a hallgatókat.

Időpont: 2022. augusztus 18. 18:00

Jegyár: 700 Ft. A tárlatvezetésre szóló kiegészítő jegy csak a kiállításra szóló belépővel együtt érvényes.

Időpontok: keddenként 15:00-15:45

Résztvevői létszám:9-30 fő