Ingyenesen látogatható
VÍZ+TARTÁS szemléletformáló kiállítás kép

VÍZ+TARTÁS szemléletformáló kiállítás

„VÍZ+TARTÁS” címmel izgalmas szemléletformáló kiállítás nyílik a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Térben 2023. március 22-én, a víz világnapján. 

A Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér kezdeményezésében a CAN Architects, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum és Győri SZC Hild József Építőipari Technikummal közösen létrehozott tárlat a víz mindennapjainkban betöltött szerepéről szól, ahol játékos, interaktív installációkkal hívja fel a látogató figyelmét arra, hogyan tud saját környezetében tenni a felelős vízgazdálkodásért mely egyre fontosabbá válik a sűrűsödő aszályos időszakok korában. A kiállítás 2023. június 18-ig ingyenesen megtekinthető a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér kiállítóhelyén a Városligetben.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően megújult Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér kiemelt feladatának tartja a társadalmi felelősségvállalást. Ennek jegyében aktív szerepet vállal az aktuális társadalmi kérdések edukatív jellegű közvetítésében és művészeti célú megközelítésében, különböző oktatási intézmények és külsős partnerek bevonásával. A cél mindig a közös gondolkozás az adott problémáról, a lehetséges megoldások keresése, és ezek feldolgozása különböző módokon. Az intézmény indikátorként működik ezekben a folyamatokban, ösztönözni és motiválni szeretné a fiatalokat, ezzel elősegítve tanulmányaikat, és felhívva mind az ő, mind a szélesebb közönség figyelmét a körülöttünk élő marginális csoportok helyzetére vagy a globális világ sürgető problémáira. 

Az újonnan megnyíló VÍZ+TARTÁS című kiállítás napjaink egyik égető feladatára, a felelős vízgazdálkodásra hívja fel a figyelmet az egyre nagyobb mértékben aszályosodó világunkban. A tárlat anyagát a Millennium Háza – NEO Kortárs Művészeti Tér és a CAN Architects építésziroda vezetésével, a Petrik Lajos Technikum környezetvédelem szakos tanulóinak és a Győri SZC Hild József Építőipari Technikum diákjainak részvételével alakították ki, egy egyhetes intenzív kurzus során. A résztvevő iskolák tanulói tartalmas előadásokat hallgathattak víz és vízmegtartás témakörében olyan szakemberektől, mint a FŐKERT vagy a WWF munkatársai, a Duna Múzeum múzeumpedagógusai, valamint szakaszmérnök, gátőr, egyetemi tanár és építészek is prezentáltak munkásságukból. A témákat world café és kerekasztal beszélgetés formájában is feldolgozták a tanulók, illetve különféle térérzékelést segítő helyzetgyakorlatokban is részt vettek a kreatív alkotás előtt. 

A diákok a hét folyamán szerzett tudásanyagokból és inspirációkból kiindulva terveztek meg egy-egy kiállítási tablót és egy-egy, a Millennium Háza melletti térbe tervezett makettet, melyek mindennapi példákon keresztül inspirálják a látogatókat arra, hogy otthon, saját környezetükben is tegyenek a víz felelős felhasználásáért. Mindezek mellett, a diákok munkáiból inspirálódva, a CAN Architects munkatársai egy kültéri, közösségi téri funkciókkal kibővített, látványos installációt is megépítettek, melyet a március 22-én, a víz világnapja alkalmából megnyíló kiállítás keretében a látogatók is birtokba vehetnek. 

MEGNYITÓ: 2023. március 22. 17:30

A kiállítás március 22-június 18 között ingyenesen látogatható, nyitvatartási időben.