Ösvényeinken: Veled kép

Ösvényeinken: Veled

Az Ösvényeinken: Veled című kiállítás egy féléves munka eredménye, amely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásával és együttműködésében, valamint a Magyar Paralimpia Bizottság támogatásával valósulhatott meg.

A kiállítás célja, hogy a partnerintézmények társadalmi felelősségvállalásának szellemiségében született (állomásokon) kiállításokon keresztül bemutassa a mozgáskorlátozott gyermekek mindennapjait, és végig vezesse a látogatókat a gyerekek életbe történő kilépéséig, önállóságuk megtalálásáig.

A projekt két helyszínen valósult meg: a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében installációk formájában.

Megnyitó: 2022. május 20., péntek 18:00 óra, Millenium Háza

A kiállítást megnyitja: Kis Péter olimpikon és Biró Hermina, a Mozgásjavító EGYMI tanulója

A kiállítások látogathatók:

Millennium Háza: kedd - vasárnap, 10-18 óra között

Mozgásjavító EGYMI: hétfő - péntek, 9:00 - 16:00 között

A teljes kiállítás megtekinthető: 2022. június 15-ig

Támogatóink: Magyar Paralimpiai Bizottság; MOME Budapest, Elméleti Intézet

Kivitelezés: Dessin Design, Millennium Háza, MOME

Mentorok, Tanárok: German Kinga, Földváry Piroska, Keresztes Szilvia, Tóth Adrienn, Keleméri Dóra

A projektben résztvevő MOME hallgatók:

Asztalos Paula, Bádé Zsófia, Balkó Dorottya Annamária, Bernát Barbara Bianka, Djogni Sédégbé Ábel, Domonkos Lúcia Sára, Emődi Gergő, Eördögh Emília Lola, Faddi Bianka, Fazakas Imola, Fényes Paula, Hegyi Fanni, Horváth Anna Borbála, Horváth Panna, Kereszty Anna Júlia, Krusinszky Kitti, Kulcsár Dávid, Matl Szilárd, Molnár Apollónia, Németh Nikolett, Pilbák Petra, Pusztai Rozina, Sipos Sára, Szabó Márton, Szabó Máté András, Szalai Anna, Szilágyi Anna Magdolna, Ulz Mátyás, Vékony Anna, Velkey Virág Adél.


Ingyenes kísérő programok:

Május 26. 9:30-11:00

Hulladékból kics

A workshop keretében minden résztvevő összeállíthat magának egy “gyurmát” kávézaccból és tűlevélből. Ezután szabad kézzel történik a tárgy formázása. Az elkészült termékek egy hétig száradnak, majd használhatóak.

Zala Zsófi 2018-ban végezte el a MOME formatervezési szakát, jelenleg mesterszakos hallgató. Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíja során egy évig kísérletezett növényi anyagokkal. Jelenleg tűlevélből, narancshéjból és kávézaccból készít tárgyakat.


Május 27. 11:00-14:00

Akadályok nélkül - parasport bemutató

A Magyar Paralimpiai Bizottság #akadályoknélkül – parasport bemutatója mindenki előtt nyitott esemény, hiszen célja, hogy a társadalmi integráció itt is megvalósuljon. A program keretében az érdeklődők betekinthetnek a testi fogyatékkal élők sportolási lehetőségeibe és kipróbálhatják a számukra adaptált mozgásokat, mint a kerekes-székes curling, boccia, valamint ülőröplabda sportágakat.

A Millennium Házánál megvalósuló parasport bemutatón az érdeklődőknek alkalmuk lesz megismerkedni a Magyar Paralimpiai Csapat tagjaival, akik minden idők második legsikeresebb eredményével tértek haza a tavalyi tokiói Paralimpiai Játékokról.


Június 2. 18:00

Dress-coding beszélgetés

A beszélgetés célja, hogy köztudatba emeljük a speciális igényű személyek öltözködési nehézségeit, és a történetmesélés eszközeivel kezdeményezzük az erről szóló diskurzus kialakulását, hozzájáruljunk a többségi társadalom szemléletformálásához.

A design és a technológia olyan problémamegoldó eszköz, melynek tudatos és felelős használatával pozitív társadalmi hatás és innováció érhető el.

A beszélgetést a MOME design- és művészetmenedzsment hallgatói, Vékony Anna, Solti Emese, Huszár Fanni és Pusztai Rozina tartják. Ők a Dress-coding önkéntes csapattal egy háromrészes dokumentumfilm sorozat keretében készítettek egyedi, méretre szabott ruhákat speciális igényű személyek számára. Innovatív technológiák segítségével olyan ruhadarabokat hoztak létre, amelyek javítják az akadályozottsággal élő személyek életminőségét és megoldást nyújtanak egyedi problémáikra.


Június 3. 11:00

Elmeséljük! Tematikus tárlatvezetés

Regisztráció IDE kattintva

Ösvényeinken – Képzeletünkben. A mesék közelebb visznek egymáshoz, megtanítanak az akadályok legyőzésére és belső erőforrásként működnek - gyerekekhez és felnőtteknek egyaránt szólnak.

A Mozgásjavító Intézet, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem és a Millennium Háza közös projektjének keretén belül a 7.A osztály tanulóival mesevilágot teremtettünk: a kiállításnak otthont adó épületek meselényeiből inspirálódva történeteket írtunk és azok szereplőit a foglalkozások során „életre keltettük”.

A tárlatvezetés résztvevői megismerkedhetnek a kiállítást előkészítő folyamattal és látványos eredményeivel, közelebb kerülhetnek a projektben résztvevő gyerekek személyes történeteihez. Emellett saját meselényeket készítünk, amelyeket ők is beépíthetnek a kiállításba.

A tárlatvezetést a kiállítás négy kurátora, Faddi Bianka, Fényes Paula, Sipos Sára és Vékony Anna Design- és művészetmenedzsment hallgatók tartják.


Június 5.

Családi nap I Tematikus tárlatvezetés

További információ IDE kattintva


Június 7. 18:00-20:00

Belső Ösvényeinken I Drámapedagógiai workshop

Regisztráció IDE kattintva

Naponta harcolunk kisebb-nagyobb akadályokkal - ez természetes. De emellett fontos tudatosítani magunkban, hogy minden egyes nehézség leküzdése erőt és tapasztalatot nyújt számunkra. A kétórás drámapedagógiai workshopon játszunk és alkotunk, közösen gondolkozunk arról, hogy az élet adta kicsi vagy nagy, hosszútávú vagy pillanatnyi akadályokat hogyan léptük át. Kapcsolódunk másokhoz, hogy még több erőt adjunk egymásnak a jövőben ránk váró kihívások leküzdéséhez.


Június 10. 15:00-19:00

Énképek szövése - Fülöp Tünde tematikus foglalkozása

Regisztráció IDE kattintva

A közös alkotás alkalmával lehetőség lesz létrehozni egy létra fokait színes átszövő textúrát, amibe mindenki beleszőheti személyes történetének részletét, énjének egy szimbolikus darabját. A társas interakciók által változunk és formálódunk, ezért lehetőség lesz közösen alkotni, beszélgetni, megismerni a szövés alapmozdulatait. Minden egyes beszőtt sorral, felépítünk egy közösen kialakított fejlődési szakaszt.

Fülöp Tünde a hitet és az alkotást tartja a legfontosabbnak. A MOME mesterszakán végzett öltözék és szövött-anyag tervezőként, majd a design- és vizuális-művészet tanár szakon. Jelenleg egy művészeti iskolában tanít és textilművészként tevékenykedik.


Június 11.

Tégy egy lépést családi nap

Részletek IDE kattintva


Június 14. 18:00-20:00

Belső Ösvényeinken I Drámapedagógiai workshop

Regisztráció IDE kattintva

Naponta harcolunk kisebb-nagyobb akadályokkal - ez természetes. De emellett fontos tudatosítani magunkban, hogy minden egyes nehézség leküzdése erőt és tapasztalatot nyújt számunkra. A kétórás drámapedagógiai workshopon játszunk és alkotunk, közösen gondolkozunk arról, hogy az élet adta kicsi vagy nagy, hosszútávú vagy pillanatnyi akadályokat hogyan léptük át. Kapcsolódunk másokhoz, hogy még több erőt adjunk egymásnak a jövőben ránk váró kihívások leküzdéséhez.


Jegyvásárlás