Mille Előadássorozat - a Millennium Háza és a Városliget történelméről

Vetített képes előadássorozat a Millennium Háza és a Városliget történelméről.

A Mille előadásorozat a Millennium Háza tárlatvezetőinek lelkesedéséből született meg. Az előadások témáiban az ő elkötelezetségük és szeretetük jelenik meg a ház és a liget irányába, mindez a legteljesebb felkészüléssel és tudással párosítva.

A sorozatot azért hoztuk létre, hogy bemutassuk a Városliget és a Millennium Háza történetét, azok fontos szereplőit, eseményeit és transzformációját, kifuttatva a képet egészen a jelenig.

Ennek megfelelően a választott témák is felváltva könnyedebbek és lazábbak, hogy ugyanúgy megszólítva érezze magát a 20-30-as korosztály, mint a 40-50-esek vagy az azon túli generáció!


Időpontok: október 20. I november 3.  és 17. I december 1. és 15.

19:00-20:00 óra között


Jegyár: 1000 Ft / fő


PROGRAM


Október 20. 125 éves történetek, avagy érdekes anekdoták a Városliget történetéből.

Előadó: Bartucz Edina
Az előadás a millenniumi kiállítás létrejöttének ma már alig ismert részleteire világít rá, hiszen ki tudja ma már, hogy a pontos év meghatározásához a csillagászok segítségét is igénybe vették, vagy hogy eredetileg a Gellért hegyre tervezték az eseményt? Az 1896-os nagyszabású kiállítás alapötletét végső soron a párizsi világkiállítás adta. Az ezredéves ünnepség a legnagyobb előkészületekkel 6 hónapon keresztül állt nyitva a Városliget területén, aminek talán a gyerekek örültek a legjobban, mert több hónapos iskolaszünet kísérte a nagy eseményt.

A fényképekkel illusztrált előadás ilyen és sok más hasonló korabeli életképbe, humoros és rég feledésbe merült történetbe vezeti be az érdeklődőket.

Jegyvásárlás


November 3. Városliget, a nagy állatkert

Előadó: Orosz Vivien

A Fővárosi Állat- és Növénykert tulajdonképpen egy állatkert az állatkertben. Mindig is egzotikus és különleges állatok vették körbe a pesti polgárokat a Ligetben, és habár mára számuk csökkent, jelentőségük történelmünkben kicsit sem. Hogy miért is? A betelepített oroszlánokon, a ligeti majorságokon, az ország első zsiráfán túl, olyan állati történeteket rejteget számunkra a Lizsé, amit nem is gondolnánk!


Jegyvásárlás


November 17. Az Aranykor elfeledett zsenije

Előadó: Péter Szilvia

170 éve született Pfaff Ferenc a Magyar Államvasutak hőskorának főépítésze. Alkotásaiban milliók gyönyörködnek Fiumétől Gyímesbükkig és Kassától Anináig, mégsem tartozik az ismert építészek közé. Épületei időtállóak, békebeli hangulatot árasztanak és meghatározó elemei a városoknak. Hol élt, miként alkotott, ki volt a mestere és milyen újításai voltak a magyar építészet kiválóságának?


Jegyvásárlás


December 1. Városliget a XX-ik században

Előadó: Kolozsvári Levente

A Liget története a millenniumi kiállítás végétől a közelmúltig. Hogyan alakult ki a Hősök tere mai formája? Hogy lehet, hogy a Vajdahunyadvárat kétszer építették fel 10 év alatt? Hogyan építették fel a felvonulási teret és mely szobroknak kellett a Sztálin szoborban végezniük? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat most választ.


Jegyvásárlás


December 15. Rudolf élete és Ligete

Előadó: Bátorkeszi Ákos

A tragikus sorsú Rudolf főherceg életrajzát ismerhetjük meg ezen az előadáson. Szó lesz szerepéről a Városliget életében (jelenléte, befolyása a kiállítások életébe, a korcsolyapálya megnyitása...) és rejtélyes haláláról, amely a mai napig sokak fantáziáját megmozgatja.


Jegyvásárlás


Jegyvásárlás