Mille Előadássorozat kép

Mille Előadássorozat

Vetített képes előadássorozat a Városliget és Budapest történelméről, fontosabb szereplőiről és ezek transzformációiról.

A Mille előadássorozat a Millennium Háza tárlatvezetőinek lelkesedéséből született meg. Az előadások témáiban az ő elkötelezettségük és szeretetük jelenik meg a Ház és a Liget irányába, mindez a legteljesebb felkészüléssel és tudással párosítva.

Minden hónap első szerdája, 18:00-19:00


A programváltozás jogát fenntartjuk!


Február 9.

Péter Szilvia: Múltból a jelenbe - Pavilonoktól a múzeumokig, kezdetektől napjainkig


A Városliget, mely a világ egyik első közparkjaként vált ismertté, a középkorban még ligetes legelő volt, majd idővel mocsaras részekkel tagolt homokos területté vált. A XVIII. században az erdőtörvény megjelenését követően jött a változás. Az elmúlt 200 évben fontos és nagyszabású kiállítások, rendezvények, események színtere volt, így a Városerdő arculata folyamatosan változott.

Lombos fái árnyékában sétányokat alakítottak ki és pavilonokat, csarnokokat, épületeket emeltek. Az évek során néhányat átépítettek vagy áthelyeztek, de a legtöbbet lebontották. Mára egy zöld oázis, mely igazi kulturális, szórakoztató és szabadidős központtá vált.

A mai Városliget legrégebbi épülete a Millennium Háza. Vajon hogyan kerülhet egy neoreneszánsz, művészeti galériának szánt pavilonba injekciós tű és ágytál? Szó lesz az épület metamorfózisáról: a műcsarnoktól a kórházig.

Izgalmas történetekkel, eseményekkel teli a Liget átalakulása, mely napjainkig is tart! Tartsanak velünk!


Jegyvásárlás: IDE kattintva


Március 9.

Bartucz Edina: A XIX. századi magyar nők világa - mindennapi életükbe, munkájukba, küzdelmeikbe, különleges szokásaikba és nem utolsó sorban a divat akkori érdekes világába kalauzolja el a résztvevőket. Milyen módon érinti mindez a mai nők világát? 


További időpontok: Április 13. I Május 11. I Június 8.

Várjuk Önöket sok szeretettel!

Jegyár: 1000 Ft / fő


KORÁBBI ELŐADÁSOK:

Október 20. 125 éves történetek, avagy érdekes anekdoták a Városliget történetéből.

Előadó: Bartucz Edina
Az előadás a millenniumi kiállítás létrejöttének ma már alig ismert részleteire világít rá, hiszen ki tudja ma már, hogy a pontos év meghatározásához a csillagászok segítségét is igénybe vették, vagy hogy eredetileg a Gellért hegyre tervezték az eseményt? Az 1896-os nagyszabású kiállítás alapötletét végső soron a párizsi világkiállítás adta. Az ezredéves ünnepség a legnagyobb előkészületekkel 6 hónapon keresztül állt nyitva a Városliget területén, aminek talán a gyerekek örültek a legjobban, mert több hónapos iskolaszünet kísérte a nagy eseményt.

A fényképekkel illusztrált előadás ilyen és sok más hasonló korabeli életképbe, humoros és rég feledésbe merült történetbe vezeti be az érdeklődőket.


November 3. Városliget, a nagy állatkert

Előadó: Orosz Vivien

A Fővárosi Állat- és Növénykert tulajdonképpen egy állatkert az állatkertben. Mindig is egzotikus és különleges állatok vették körbe a pesti polgárokat a Ligetben, és habár mára számuk csökkent, jelentőségük történelmünkben kicsit sem. Hogy miért is? A betelepített oroszlánokon, a ligeti majorságokon, az ország első zsiráfján túl, olyan állati történeteket rejteget számunkra a Lizsé, amit nem is gondolnánk!


November 17. Az Aranykor elfeledett zsenije

Előadó: Péter Szilvia

170 éve született Pfaff Ferenc a Magyar Államvasutak hőskorának főépítésze. Alkotásaiban milliók gyönyörködnek Fiumétől Gyímesbükkig és Kassától Anináig, mégsem tartozik az ismert építészek közé. Épületei időtállóak, békebeli hangulatot árasztanak és meghatározó elemei a városoknak. Hol élt, miként alkotott, ki volt a mestere és milyen újításai voltak a magyar építészet kiválóságának?


December 15. Rudolf élete és Ligete

Előadó: Bátorkeszi Ákos

A tragikus sorsú Rudolf főherceg életrajzát ismerhetjük meg ezen az előadáson. Szó lesz szerepéről a Városliget életében (jelenléte, befolyása a kiállítások életébe, a korcsolyapálya megnyitása...) és rejtélyes haláláról, amely a mai napig sokak fantáziáját megmozgatja.

Jegyvásárlás