KAPCSOLÓ - Kortárs összművészeti csütörtök esték kép

KAPCSOLÓ - Kortárs összművészeti csütörtök esték

Egy program és egy hely, ami épp úgy működik, mint egy kapcsoló: az embereket összekapcsolja, a gondolatokat bekapcsolja, a stresszt kikapcsolja. 

Az estek témái igen változatosak: a programok között szerepel tánc, zene, színház, irodalom, film, beszélgetés, külön-külön és együtt is. Vegyítve, összekeverve, kísérletezve, meghagyni a szabadságot és kíváncsiságot annak, hogy mi formálódik így belőle. A Kapcsoló alkalmai között kiemelten szerepelnek szociális témák is. Beszélgetések a társadalomban zajló aktuális ügyekről, valamint arról, hogy miként éljünk felelősen és harmóniában a városban a természettel.


Február 3. 19:00

Fabók Mariann színművész és bábos mesemondó estje

Azért a kis bolondságért... - magyar népi pajzánságok

Bábelőadás felnőtteknek 50 percben, 14 éven felülieknek ajánljuk.

Pajzán históriánk forrásai a magyar népi szerelmes történetek, szerelmi kiokosítók hol szomorú, hol víg gyűjtései. Vásári bábjátékunk végig kíséri, hogyan lesz a szerelmi tűzkeresztségen éppen csak átesett leánykából e téren sokat tapasztalt, meglett asszony. A virágnyelven elbeszélt, legjobb ízű népi humorral fűszerezett történet fő témája „Ádámságunk” és „Évaságunk” az emberi élet különböző szakaszaiban. Szeretettel ajánljuk alig- serdült és korosabb nézőinknek egyaránt.

JEGYVÁSÁRLÁS: IDE kattintva


Február 17. 19:00

Bándi Gergely: Latin-Amerikai Gitárzene

Bándi Gergely klasszikus gitárművész koncertjén a közönség egy izgalmas programon keresztül kaphat betekintést a dél-amerikai gitárzenébe, könnyedebb bossa nova daloktól kezdve a klasszikus és kortárs komolyzenéig. Tangó, népzene, mesék, zenék szomorúságról és örömről, Piazzolla, Powell, Villa-Lobos, Jobim, Brouwer és további zeneszerzők műveiben.

Bándi Gergely:

Bándi Gergely budapesti, salzburgi, majd londoni zenei tanulmányai után ismét Budapesten él, tanít és koncertezik. Eddigi tanulmányai és karrierje során foglalkozott a klasszikus gitárzene több különböző ágával, a régi zenétől a kortárs zenéig. Koncertezett szólóban és zenekarokkal, Magyarországon, Ausztriában, Németországban, és az Egyesült Királyságban. Koncertjein a közönség a zeneszerzőkről és az előadott darabok hátteréről is hallhat, amivel még élvezetesebbé válik a zenehallgatás.

JEGYVÁSÁRLÁS: IDE kattintva


Jegyár: 1500 Ft/fő 


További időpontok: Március 3. 17. 31. I Április 14. 28. I Május 12. 26. I Június 9.

                                    KORÁBBI PROGRAMJAINK


Október 14. I Lady Bracknell és a lazac mosolya, avagy a bunburisták

Szirtes Balázs prózai előadása

Oscar Wilde Bunbury című időtlenül népszerű, klasszikus komédiájának folytatásaképpen Paul Doust, kortárs brit drámaíró 1994-ben megírta Lady Bracknellnek (a darab kétségkívül legeredetibb karakterének, és örök színészi ziccerszerepének)monológját. E darab címe rögtön utal is szerzőjének fergeteges humorára: Lady Bracknell és a lazac mosolya, avagy a bunburisták. Ebben a „lady” beszámol a közönség előtt arról, hogy valójában ő a legnagyobb „bunburista” az eredeti darab szereplői közt - pedig ott úgy lép fel, mint a viktoriánus erkölcsök legfőbb védelmezője - hiszen ő valójában csak egy férfi színész, aki a véletlen események különös játéka folytán csöppent bele ebbe a \"szerepbe\" melyet kénytelen azóta is legjobb tudása szerint játszani, környezetének mindezidáig példátlanul sikeres megtévesztésével. Paul Doust tökéletes Wilde-stílusutánzó bravúrja joggal emlékeztethet bennünket Karinthy Frigyes hasonló hangvételű műveire. E szóló darab minőségében méltó utódja Wilde lehengerlő szellemességgel és óriási színpadi érzékkel megírt művének. Az előadást, melyet az NKA produkciós pályázatán nyert támogatásból valósítottam meg 2019 decemberében, magyarországi ősbemutatóként, a budapesti Karinthy Színház fogadta be, és vette repertoárjára.

Az est a Köszönjük Magyarország! program keretében jött létre.


Szirtes Balázsról

1998-ban végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (akkor még Főiskolán) Benedek Miklós osztályában. 25 éves színészi pályafutásom alatt számtalan budapesti és vidéki színház színpadán játszhattam, elsősorban prózai szerepekben.

2014-ben A kis herceg történetének mesemonológ formájában való feldolgozásával (mely saját munkám volt) kezdtem meg egyszemélyes előadói pályafutásomat is.

Saint-Exupéry klasszikusát követte 2016-ban a Szépkisnap, majd a The Importance of Being Oscar (angol nyelven), illetve 2019-ben a Lady Bracknell és a lazac mosolya, avagy a bunburisták.


Október 28. I Otthon nélkül

Beszélgetés Tuncsik Angéla hajléktalanellátásban dolgozó szociális munkással, Michels Antal plébánossal, akinek missziós területei közé tartozik a hajléktalan pasztoráció, valamint Bozsó Dániellel, akinek személyes élettapasztalata van a témában.

Egy est, ahol az otthontalanság van a figyelem középpontjában. Mivel és hogyan lehet egy hajléktalan embernek segíteni? Hogy néz ki egy hajléktalan élete? Milyen esélyei vannak kikerülni onnan? Meddig terjed az egyén és a társadalom felelőssége? Tudunk-e irányokat meghatározni, amelyek segíthetik a hajléktalanságból visszavezető utat?


November 4. I Ébredések – elektroakusztikus táncfantázia

Az opera mentén, a zenei, szöveges és táncos elemek kapcsolatából felépülő előadás egy víziót, egy belső történést elevenít meg, amely Dido álomvilágban játszódik a valóság és képzelet határainak elmosódásával.

Az elektroakusztikus fantázia Henry Purcell: Dido és Aeneas című operájából Dido két érzelmekkel, aggodalommal és gyötrelmekkel teli áriájának az eredeti mű tartalmi mélységének tiszteletben tartása mellett egy újszerű sajátos hangzásvilággal megtöltött parafrázisa. Ez a korabeli hangszerek és a mai sokszínű, igényes elektronikus hangzás elsőre egymástól talán távolinak tűnő, mégis egymást jól kiegészítő találkozását jelenti. Az előadók egymás alteregójaként folyamatos interakcióban jelenítik meg a királynő fizikai és belső világát.

A három művészeti ágat – színház-, zene-, táncművészetet ötvöző produkció középpontjában a nő belső világa áll, a születéstől, a szeretet/szerelem érzésétől, a teremtéstől a szenvedéseken át az elmúlásig.

Bojta Zsuzsanna énekművész, Ferencz Gabriella színművész és Pétery Melinda táncművész saját műfaját képviselve, kreatívan együttműködve hozza létre ezt a produkciót.

Az előadás időtartama: 40 perc

Az est a Köszönjük Magyarország! program keretében jött létre.


November 18. I Természetes fény: Nagy Dénes filmjéről és filmje kapcsán

Beszélgetés az Ezüst medve díjas Természetes fény című filmről a rendezővel, Nagy Dénessel és a Hihetetlen történelem című internetes oldal vezetőivel. A beszélgetést Lovas Rozi színművész vezeti.

Nagy Dénes 2021-ben nyerte meg a legjobb rendezésért járó Ezüst medve díjat Berlinben. Meghívottjaink beszélni fognak a filmről, a történet ihletettségéről, a háború jelen idejéről, valamint a megfigyelő attitűdről. A történelem hátterének megértésében a Hihetetlen történelem című történelmi portál oldal szerkesztői és vezetői lesznek a segítségünkre.

Aki kérdez, a rendező unokatestvére: Lovas Rozi színésznő


December 2. I Sonus Cordis Kvartett

Krulik Eszter - hegedű

Lachegyi Róza - hegedű

Szűcs Boglárka - brácsa

Mády-Szabó Eszter - cselló

A Sonus Cordis Kvartettet (egészséges szívhang) Krulik Eszter és Lachegyi Róza alapították 2019-ben, a Krulik Kvartett utódaként. Hitvallásuk alapján olyan szabadúszó művészek csatlakoztak a Sonus Cordishoz, akiktől nem áll távol a kortárs zene, az improvizáció, de a régi zenélés sem. Az alapvetően vonósnégyesként létező, de a kibővülésre is nyitott együttes a koncertezés mellett kamarazenei és improvizációs kurzusokat szervez a fiatalabb korosztály számára. 2021. augusztusában a Szent András Kastély adott otthont a SONUS CORDIS NAPOKnak, ahol négy napon keresztül a kamarazene és az improvizáció volt a fókuszban. A Sonus Cordis újítása, hogy nem klasszikus értelemben vett tanórákat ad a diákoknak, hanem a művészekkel közös játékot kínálja programjában. A Sonus Cordis Kvartett 2021 áprilisában a Zeneakadémia Nagytermében a Studio 5 zeneszerzőinek új vonósnégyeseit mutatta be élő stream keretében, de játszottak már a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében és állandó visszatérői a FUGA, az Átkelő Galéria illetve a MURMO Szalon rendezvényeinek is. 2021. májusában a Zeneakadémia Zeneszerzés tanszakának új vonósnégyeseit mutatják be a Solti Teremben. 2021. augusztusában pedig a Szigligeti Katolikus Templom vendégei voltak.

A koncert a Filharmónia Magyarország jóvoltából a Végh Sándor Vonósnégyes Program keretében valósul meg.

Műsor tervezet:

Bartók: 1. Vonósnègyes 30’

Thomas Adés: The four quarters 20’

ráadás: Szentpáli: Delusion Fragments cca 13 ‘


December 16. I A ‘20-30-as évek Gipsy swing zenei világa - koncert

Duka Laci és Zenekara

A zenekar egy éve alakult. Zenénk ötvözi a francia és magyar kávéházak hangulatát, követve a gipsy swing stílusra jellemző improvizációs virtuozitást. A zenekar tagjai azt a klasszikus, de könnyed, a jazz friss energiájával teli zenét hozzák magukkal, amit Django Reinhardt alkotott meg.

A koncert időtartama 60 perc. Műsorunk a 20-30-as évek gipsy swing világát idézi.

Fellépők: Duka Laci, Pál Gábor, Kökény László, Lakatos Ernő

Az est a Köszönjük Magyarország! program keretében jött létre.

Jegyvásárlás