KAPCSOLÓ - Kortárs összművészeti csütörtök esték

Egy program és egy hely, ami épp úgy működik, mint egy kapcsoló: az embereket összekapcsolja, a gondolatokat bekapcsolja, a stresszt kikapcsolja. Az estek témái igen változatosak: a programok között szerepel tánc, zene, színház, irodalom, film, beszélgetés, külön-külön és együtt is. 


Időpontok: kéthetente csütörtökönként, 19:00-20:30


Jegyár: 1500 Ft/fő 


PROGRAM


Egy program és egy hely, ami épp úgy működik, mint egy kapcsoló: az embereket összekapcsolja, a gondolatokat bekapcsolja, a stresszt kikapcsolja. Az estek témái igen változatosak: a programok között szerepel tánc, zene, színház, irodalom, film, beszélgetés, külön-külön és együtt is. Vegyítve, összekeverve, kísérletezve, meghagyni a szabadságot és kíváncsiságot annak, hogy mi formálódik így belőle. A Kapcsoló alkalmai között kiemelten szerepelnek szociális témák is. Beszélgetések a társadalomban zajló aktuális ügyekről, valamint arról, hogy miként éljünk felelősen és harmóniában a városban a természettel.Október 14. I Lady Bracknell és a lazac mosolya, avagy a bunburisták

Szirtes Balázs prózai előadása

Oscar Wilde Bunbury című időtlenül népszerű, klasszikus komédiájának folytatásaképpen Paul Doust, kortárs brit drámaíró 1994-ben megírta Lady Bracknellnek (a darab kétségkívül legeredetibb karakterének, és örök színészi ziccerszerepének)monológját. E darab címe rögtön utal is szerzőjének fergeteges humorára: Lady Bracknell és a lazac mosolya, avagy a bunburisták. Ebben a „lady” beszámol a közönség előtt arról, hogy valójában ő a legnagyobb „bunburista” az eredeti darab szereplői közt - pedig ott úgy lép fel, mint a viktoriánus erkölcsök legfőbb védelmezője - hiszen ő valójában csak egy férfi színész, aki a véletlen események különös játéka folytán csöppent bele ebbe a \"szerepbe\" melyet kénytelen azóta is legjobb tudása szerint játszani, környezetének mindezidáig példátlanul sikeres megtévesztésével. Paul Doust tökéletes Wilde-stílusutánzó bravúrja joggal emlékeztethet bennünket Karinthy Frigyes hasonló hangvételű műveire. E szóló darab minőségében méltó utódja Wilde lehengerlő szellemességgel és óriási színpadi érzékkel megírt művének. Az előadást, melyet az NKA produkciós pályázatán nyert támogatásból valósítottam meg 2019 decemberében, magyarországi ősbemutatóként, a budapesti Karinthy Színház fogadta be, és vette repertoárjára.

Az est a Köszönjük Magyarország! program keretében jött létre.


Szirtes Balázsról

1998-ban végeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (akkor még Főiskolán) Benedek Miklós osztályában. 25 éves színészi pályafutásom alatt számtalan budapesti és vidéki színház színpadán játszhattam, elsősorban prózai szerepekben.

2014-ben A kis herceg történetének mesemonológ formájában való feldolgozásával (mely saját munkám volt) kezdtem meg egyszemélyes előadói pályafutásomat is.

Saint-Exupéry klasszikusát követte 2016-ban a Szépkisnap, majd a The Importance of Being Oscar (angol nyelven), illetve 2019-ben a Lady Bracknell és a lazac mosolya, avagy a bunburisták.


Jegyvásárlás


Október 28. I Hajléktalan kérdés

Beszélgetés Tuncsik Angélával, a Máltai Szeretetszolgálat és a Menedékház hajléktalan ellátásában dolgozó munkatársával, Michels Antal plébánossal, akinek missziós területe közé tartozik a hajléktalan pasztoráció, valamint Bozsó Dániellel, akinek sikerült kijönnie a hajléktalan létből.

Egy est, ahol a hajléktalanság van a figyelem középpontjában. Mivel és hogyan lehet egy hajléktalan embernek segíteni? Hogy néz ki egy hajléktalan élete? Milyen esélyei vannak kikerülni onnan? Meddig terjed az egyén és a társadalom felelőssége? Tudunk-e irányokat meghatározni, amelyek segíthetik a hajléktalanságból visszavezető utat?


Jegyvásárlás


November 4. I Ébredések – elektroakusztikus táncfantázia

Az opera mentén, a zenei, szöveges és táncos elemek kapcsolatából felépülő előadás egy víziót, egy belső történést elevenít meg, amely Dido álomvilágban játszódik a valóság és képzelet határainak elmosódásával.

Az elektroakusztikus fantázia Henry Purcell: Dido és Aeneas című operájából Dido két érzelmekkel, aggodalommal és gyötrelmekkel teli áriájának az eredeti mű tartalmi mélységének tiszteletben tartása mellett egy újszerű sajátos hangzásvilággal megtöltött parafrázisa. Ez a korabeli hangszerek és a mai sokszínű, igényes elektronikus hangzás elsőre egymástól talán távolinak tűnő, mégis egymást jól kiegészítő találkozását jelenti. Az előadók egymás alteregójaként folyamatos interakcióban jelenítik meg a királynő fizikai és belső világát.

A három művészeti ágat – színház-, zene-, táncművészetet ötvöző produkció középpontjában a nő belső világa áll, a születéstől, a szeretet/szerelem érzésétől, a teremtéstől a szenvedéseken át az elmúlásig.

Bojta Zsuzsanna énekművész, Ferencz Gabriella színművész és Pétery Melinda táncművész saját műfaját képviselve, kreatívan együttműködve hozza létre ezt a produkciót.

Az előadás időtartama: 40 perc

Az est a Köszönjük Magyarország! program keretében jött létre.


Jegyvásárlás


November 18. I Természetes fény: Nagy Dénes filmjéről és filmje kapcsán

Beszélgetés az Ezüst medve díjas Természetes fény című filmről a rendezővel, Nagy Dénessel és a Hihetetlen történelem című internetes oldal vezetőivel. A beszélgetést Lovas Rozi színművész vezeti.

Nagy Dénes 2021-ben nyerte meg a legjobb rendezésért járó Ezüst medve díjat Berlinben. Meghívottjaink beszélni fognak a filmről, a történet ihletettségéről, a háború jelen idejéről, valamint a megfigyelő attitűdről. A történelem hátterének megértésében a Hihetetlen történelem című történelmi portál oldal szerkesztői és vezetői lesznek a segítségünkre.

Aki kérdez, a rendező unokatestvére: Lovas Rozi színésznő


Jegyvásárlás


December 2. I Kutyaélet, avagy egy kutya kutatásai.

A monodráma szövegkönyvét Franz Kafka Egy kutya kutatásai című elbeszélése (Tandori Dezső fordítása) alapján írta Vadász Krisztina.

Vadász Krisztina prózai estje. Emberi külsejű karakter, aki beszél, gondolkodik, de viselkedésében kutya.

Kutyák vagyunk, és a kutyatársadalom vizsgálata sokunkat foglalkoztat. A miértek gyermeki kutatása, az élet értelmének megfejtése hajt. A kutatás, utazás során elkerülhetetlen az öregedés, a megérkezések, lehorgonyzások. A megvilágosodásról tudjuk, mikor jön el, felismerjük? Vagy érzéki csalódásként többszörösen megélhetjük egy élet során? És végül amikor megállapodtunk, nem azért, mert nyughatatlanságunk csillapodott, hanem már úgy érezzük, nem tudunk, nem akarunk tovább menni, ki és mivel tud felállítani, és tovább haladásra sarkallni? A filozófiai kérdések mentén tart haladásunk, de egyben nehezékeket, súlyokat is tesznek lábunkra, s egy idő után eredendően megállít. A monodrámában egy fiatal kutya gondolatoktól való megöregedésének lehetünk tanúi, az örök kutyákat érintő kérdések feltevésének, és megválaszolásának keretében, melyek természetesen magát a gondolkodó embert tükrözik. Az előadás tárgya a felemelkedés mint valódi fejlődés, problémamegoldás. A kutya a kutyaállapotot tökéletesnek tartja, de eltér kutyatársaitól abban, hogy az alapkérdéseken tépelődik.

Az est a Köszönjük Magyarország! program keretében jött létre.


Vadász Krisztináról

Vadász Krisztina pályakezdő rendező, 2020-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező – fizikai színházi koreográfus szakán, Horváth Csaba osztályában. Előtte a Nemes Nagy Ágnes Szakközépiskola színészképzését végezte el. Színészként, rendezőként és koreográfusként is egyaránt működött az elmúlt években.

„A színházi nyelvek és műfajok ötvözése érdekel, általában azokat a helyzeteket keresem az előadásaimban, ahol a mély pillanatok érzékiségének ki tud jönni szerencsétlensége, ezáltal humora.”


Jegyvásárlás


December 16. I A ‘20-30-as évek Gipsy swing zenei világa - koncert

Duka Laci és Zenekara

A zenekar egy éve alakult. Zenénk ötvözi a francia és magyar kávéházak hangulatát, követve a gipsy swing stílusra jellemző improvizációs virtuozitást. A zenekar tagjai azt a klasszikus, de könnyed, a jazz friss energiájával teli zenét hozzák magukkal, amit Django Reinhardt alkotott meg.

A koncert időtartama 60 perc. Műsorunk a 20-30-as évek gipsy swing világát idézi.

Fellépők: Duka Laci, Pál Gábor, Kökény László, Lakatos Ernő

Az est a Köszönjük Magyarország! program keretében jött létre.


Jegyvásárlás

Jegyvásárlás