További információ és jegyvásárlás
AKTÍV 60+ kép

AKTÍV 60+

Programok a szellemnek és a finommotorikának.

3-alkalmas bérlettel még kedvezőbb áron!

Aktuális programok

Aktív 60+ című programsorozatunk kapcsán az idősebb korosztályt invitáljuk kulturális kikapcsolódásra.  Az alkalmak első felében előadáson, vezetett sétán vehetnek részt, melyet közös, vidám hangulatú alkotás követ egy csésze tea mellett a Millennium Háza foglalkoztatótermében.

Szeretettel várjuk törzsvendégeinket és az újonnan becsatlakozókat is!

2022. december 8. 10:00 I Ünnepi üdvözlet

A jókívánságok, üdvözletek mindig is jelen voltak az emberek életében. A 19. század elején, még a tömeges képeslap gyártása előtt, egyedi készítésű lapokat küldtek egymásnak az emberek. Ezt a szép szokást felelevenítve 3-4 féle könnyen elkészíthető, mutatós karácsonyi képeslapot, és ajándékkísérő kártyát fogunk készíteni. Ihletforrásként pedig Kassai Árpád hagyatékából származó képeslapok lesznek segítségünkre, aki az ország legnagyobb magángyűjteményével rendelkezett. Ezek történetéről is hallgathatunk majd érdekes történeteket a délelőtt során.

2022. december 22. 10:00 I Karácsony a képzőművészetben

A karácsony szelleme már évszázadok óta megihleti művészeinket is. Múzeumpedagógusunkkal arról beszélgetünk, miként ábrázolták a régebbi koroktól kezdve napjainkig legkedvesebb ünnepünket a különböző alkotók.

Az év utolsó művészeti foglalkozásán hógömböt készítünk, ami a gyermekek körében különösen nagy népszerűségnek örvend. De a felnőttek is szívesen nézegetik az ünnepek idején, hiszen a szíve mélyén a legtöbb ember fehér karácsonyra és nagy pelyhekben hulló hóra vágyik.

 

Korábbi programok

2022. szeptember 15. 10:00 I Egy csipet kortárs, egy csipet Afrika 

A dél-afrikai származású William Kentridge napjaink legismertebb kortárs művészei közé tartozik: animációs filmjei, installációi, rajzai sajátos nyelven érintenek kényes társadalmi-politikai kérdéseket és traumákat. A művész Budapesten először bemutatott Lágyabban játszd a táncot c. videóinstallációját tekinthetik meg a résztvevők ezen az alkalmon, tárlatvezetőnk értő előadásával kiegészítve.
Utána a videó ihlette, afrikai stílusú karkötőket készítünk makramé technikával.
Éljenek a színek és a fürge ujjak!
 

2022. szeptember 29. 10:00 I Négy keréken a Ligetben

A Városliget, ahogy még soha nem láttuk! Ez alkalommal kisbuszba pattanunk, és így hallgatjuk meg a park történetét, izgalmas anekdotákkal fűszerezve. Öveket becsatolni, és indulásra fel!
Miután kibuszoztuk magunkat, a parkban található termésekből kedves őszi díszeket alkotunk, így otthonunkba csempészhetünk kicsit az őszi Liget hangulatából.
 

2022. október 13. 10:00 I Zene nélkül mit érek én? 

Járjuk be együtt a Magyar Zene Háza lenyűgözően modern, mégis szerényen a fák között megbújó épületét! A vezetett séta során szó lesz zenéről és természetről, dizájnról és funkcióról, és sok más érdekességről az intézmény története és koncepciója kapcsán.
A kreatív workshopon ez alkalommal zenei motívumokkal díszített dobozt készítünk decoupage technikával, melyben ékszereinket, apró kincseinket tárolhatjuk.
 

2022. október 27. 10:00 I Generációk találkozása

Pótnagyi, pótpapi kerestetik 60 percre! Óvodásokkal közös mesés- játékos-rajzolós programra várjuk minden kedves Aktív 60+-os vendégünket! A foglalkozás során Lázár Ervin: A szurkos kezű királyfiak meséje nyomán kalandozunk majd.

A program második felében tobozmanókat készítünk az idősebb korosztállyal.

2022. november 10. 10:00 I Folklór

A program első felében tárlatvezetéssel kívül-belül megcsodálhatjuk az új Néprajzi Múzeumot. Az épület koronája az üveghomlokzat, amelyre közel félmillió pixelből álló, a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumokon alapuló, raszter szerkezetű fémrács hálót feszítettek körbe.

A homlokzat mintázatát keresztszemes öltéssel könyvjelzőre fogjuk hímezni a program második felében.

Kérjük, akinek szükséges, hozzon olvasószemüveget a varráshoz!

2022. november 24. 10:00 I Jól csak a szívével lát az ember

 Vakok Iskolájával együttműködésben szervezett szemléletformáló program keretében betekintést nyerhetünk a látássérültek mindennapi életébe. A foglalkozáson részt vevők lefedett szemmel, saját élményeken keresztül megismerhetik a látássérültek mindennapi tevékenységeit megkönnyítő segédeszközöket, a Braille írás-olvasást, és iránymutatást kapnak arról, hogy mi a "jó segítség". Mindemellett személyesen találkozhatnak látássérült emberekkel, akikkel őszintén beszélgethetnek az őket érintő problémákról, nehézségekről, de arról is, miként élhet egy látássérült személy a fogyatékossága által állított korlátok ellenére is kiegyensúlyozott, tartalmas életet.

A foglalkozás után fa és kavics felhasználásával téli hangulatú, mégis szívet melengetően kedves madárkás kavicsképet festünk.